Behandelingen van Fysiopoint in Geleen - Fysiopoint

Fysiotherapie

Fysiotherapie is gericht op het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten.

Onze fysiotherapeuten helpen u met advies, begeleiding en behandeling. Daarvoor doen wij eerst een screening en/of intake, om vast te stellen waar de lichamelijke belemmering vandaan komt en hoe we deze kunnen oplossen/verbeteren. Op basis hiervan maken we een behandelplan, toegesneden op uw specifieke situatie. Zo zorgen we ervoor dat u snel herstelt en zo optimaal mogelijk kunt (blijven) bewegen. U kunt bij de fysiotherapeut terecht voor tal van klachten, waar u tijden uw dagelijkse activiteiten tegenaan loopt. Denk aan blessures, spier- of gewrichtspijn, kortademigheid of schouder- en rugklachten.

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de gewone fysiotherapie, die vooral wordt toegepast bij mensen die een bewegingsbeperking ervaren aan gewrichten, spieren en zenuwen.

De manueel therapeut gebruikt een aantal specifieke technieken in de gewrichten, zoals manipulatie en mobilisatie. De effecten van manuele therapie zijn dan ook vaak direct merkbaar: meer bewegingsvrijheid en minder pijn. Daarnaast helpt de manueel therapeut u met instructies, adviezen, oefeningen en begeleiding om de klachten structureel te verhelpen of verminderen.

McKenzie therapie

Voor specifieke klachten aan de wervelkolom biedt McKenzie therapie uitkomst. 

Voor deze vorm van behandeling maakt de fysiotherapeut eerst een uitgebreide screening en mechanische diagnose, waarbij hij uitgebreid kijkt naar uw beweeglijkheid. Daarom wordt dit ook wel Mechanische Diagnose en Therapie (MDT) genoemd. Aan de hand van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld, dat vooral bestaat uit oefeningen en advies. Daarbij wordt een actieve rol van u als patiënt gevraagd. U zult dus thuis aan de slag moeten met oefeningen, om een zo snel en goed mogelijk resultaat te behalen. Zo leert u ook hoe u eventuele klachten in de toekomst zelf kunt behandelen.

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de normale fysiotherapie. Lichamelijke klachten hebben vaak een sociale, relationele of gedragsmatige oorzaak. Het kan zich uitten in bijvoorbeeld lichamelijke klachten zoals nek-, rug- en gewrichtsklachten, een verkrampte houding of verkeerde ademhaling, slaapproblemen, uitputtingsverschijnselen, stress klachten, burn out klachten, angststoornissen of depressiviteit.

Tijdens de psychosomatische fysiotherapie maken we u meer bewust van de relatie tussen lichaam en geest én van uw gewoontepatronen. Met bewegingsoefeningen, coaching en advies proberen we u op een structurele manier van uw klachten af te helpen. Ook bij slapeloosheid, SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten), hyperventilatieklachten, angststoornissen, burn out klachten kan de psychosomatisch fysiotherapeut ondersteuning bieden.

Ontspannings- & ademhalingstherapie

Ontspannings- en ademhalingsproblemen worden vaak veroorzaakt door verkeerde gewoontepatronen. Met ontspannings- en ademhalingstherapie proberen we deze te doorbreken en nieuwe technieken te leren toepassen. 

Bewust worden van het aangeleerde, vaak verkeerde gewoonte patroon, is de eerste belangrijke stap in deze therapie. Daarna krijgt de ontspannen houding en de natuurlijke ademhaling aandacht waardoor deze weer haar normale rust en ruimte hervindt. De methodieken die we gebruiken, zijn: Schultz (autogene training), Jacobson (progressieve relaxatie), Mitchel en Dixhoorn. Daarnaast maken we gebruik van mindfulness en het hiervan afgeleide ACT (acceptance commitment therapy). Bij de ademhalingstherapie maken we gebruik van de methodieken Middendorf en Balfoort. 

Schouderklachten

De schouder is een van de meest complexe gewrichtssystemen in ons lichaam. 

Het diagnosticeren en bepalen van de juiste behandelstrategie vraagt dan ook om gespecialiseerde kennis en ervaring, met name als het om aanhoudende en complexe klachten gaat. Daarbij kijken we niet alleen naar de schouder zelf, maar ook naar de omliggende en ondersteunende structuren. 

Sportrevalidatie

Voetbalknie, tennisarm of een andere sportblessure? 

Wij helpen u snel weer te herstellen van uw beweegproblemen door middel van gerichte behandeltechnieken. Deze zijn altijd volledig afgestemd op de blessure én op de sport die u beoefent. 

Kinesiotaping en taping

Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van tape. We maken gebruik van “klassieke” beschermende tape voor het ondersteunen of immobiliseren van verstuikingen en verrekkingen.

Daarnaast zetten we kinesiotape in: een flexibele tape die via de huid het gevoel en daarmee uw bewegingen beïnvloedt. Deze is met name geschikt bij beweegproblemen, waarbij het beïnvloeden van de coördinatie een belangrijke rol speelt.

Dry needling

Dry needling is een techniek die door de fysiotherapie is overgenomen vanuit de acupunctuur. We gebruiken (acupunctuur)naalden om het lichaam te beïnvloeden. 

In tegenstelling tot acupunctuur beïnvloeden we echter niet de energiebanen en -stromen (meridianen), maar de spieren en het zenuwstelsel. Het gebruik van naalden heeft een effect op Spier- en weefselspanning en op de doorbloeding hiervan. Daarnaast ken een pijnstillend effect worden verkregen door prikkeling van het zenuwstelsel.

Het voordeel van deze techniek? Dankzij de naalden kunnen we sneller effect bereiken én we kunnen locaties behandelen die we met manuele technieken niet kunnen bereiken.  

Revalidatie

Lichamelijk herstellen na een chirurgische ingreep, ongeval of trauma, bij gewrichtsprotheses (nieuwe knie of heup) of na een hartinfarct of CVA (herseninfarct, hersenbloeding, TIA), is niet eenvoudig. 

Fysiopoint helpt u hierbij. Met oefeningen, therapie en advies helpen we u uw dagelijkse leven weer op te pakken. Waar volledig herstel niet mogelijk is, leren we u hoe u met uw beperking kunt omgaan.

Hartcoherentie training

Het hart speelt een cruciale rol in ons functioneren, onze gezondheid en het gevoel van welbevinden. Ons hartritme varieert voortdurend, dit noemen we Hart Ritme Variabiliteit (HRV). 

De mate van samenhang in de HRV wordt hartcoherentie genoemd. Hartcoherentie is een sterke indicator van emotioneel welzijn. Door middel van een biofeedbackapparaat is niet alleen de HRV te meten, maar kunt u ook actief werken aan uw hartcoherentie. Dit doen we via ademhalingstechnieken en emotieregulerende technieken. Hartritmecoherentie training kan een effectief onderdeel zijn van een stressmanagementprogramma, pijnbeheersingsoefeningen, een training in zelfregulering of bij andere vormen van emotiemanagement of een verandering van levensstijl waarbij minder spanning en meer coherentie wordt gevraagd.

NLP

NLP (neurolinguïstisch programmeren) is een methodiek die we gebruiken bij gedragsveranderingen in situaties waarin men wil veranderen maar waarbij men steeds weer de neiging heeft in oude gewoonten verstrikt te raken.

Het is enerzijds een communicatieve methode waarbij empathie en het respecteren van uw belevingswereld richtinggevend zijn. Anderzijds is de systematiek van de NLP ook richtinggevend door doelgericht te werken aan de wijze van informatie verzamelen en het stelselmatig toepassen van het basisprincipe. Dit betekent dat we in de huidige situatie steeds oefenen richting het einddoel. Zo ontdekken we gaandeweg storingen die u remmen of blokkeren in uw ontwikkeling. Met specifieke interventies brengen we vervolgens veranderingsprocessen op gang of sturen we deze bij. Om u deze goed eigen te maken, is het belangrijk dat u het geleerde in het dagelijks leven oefent.

Haptonomische begeleiding

Haptonomische begeleiding is een begeleiding waarbij de hele mens en niet alleen uw lichamelijke en/of psychische klacht wordt benaderd. 

We leren u bewuster te worden van uw eigen lichaam, uw gevoelens én de reacties en gewoontepatronen hierop. In de begeleiding maken we gebruik van communicatietechnieken, positiebepalingen en aanrakingen. In feite is de haptonomische begeleiding een ontmoeting met uzelf door de ontmoeting met de ander.